top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Balans

Bijgewerkt op: 12 sep. 2022

Balans, een thema wat vaak tijdens de yogales terugkomt maar ook in het dagelijks leven. We raken in en uit balans. In deze blog deel ik een mooie oefening die je kan helpen om meer balans te vinden in wat je energie kost en wat je energie geeft.

Tijdens de yogales en in het leven Tijdens de yogales kan balans terugkomen in bepaalde houdingen Bijvoorbeeld in de boomhouding (Vrksasana) waarbij je soms naar balans zoekt. Maar ook in lunges of de krijgershoudingen kan je je in balans voelen of juist naar je balans zoeken. In en uit balans

En ook in het dagelijks leven zoeken we vaak naar balans. Zo zijn we soms in balans, raken we uit balans, zoeken we de balans weer op en vinden we deze weer. Het hoort erbij, in en uit balans raken. Je bent nooit altijd de hele tijd in balans en dat hoeft ook niet. Maar als je merkt dat je vaker uit dan in balans bent, heb ik een mooie oefening voor je die je hierbij kan helpen. De oefening:

Neem eens een moment de tijd en pak pen en 3 vellen papier en je agenda erbij. Schrijf op het eerste vel papier alle dingen op die jou energie kosten. Dingen die je misschien vaak doet, dingen die je soms doet of bepaalde situaties die je energie kosten; schrijf alles op wat er in je opkomt. Op het tweede vel papier schrijf je alles op wat jou energie geeft. Komen er al dingen bij je op? Of merk je dat je dit lastiger vindt om op te schrijven? Dan is het misschien goed hier de komende tijd eens op te gaan letten en stil te staan bij deze vragen: waar laad je door op? Waar krijg je energie van? Waardoor krijg je het gevoel dat je innerlijke batterij weer oplaadt? Schrijf al je antwoorden op. En je mag hier ook een tijdje over doen, dat je de lijsten met wat je energie kost en wat je energie geeft gedurende de week of de maand of het jaar zelfs aan blijft vullen. Het brengt je ontzettend veel om hier inzicht in te hebben! Pak dan je agenda erbij en ga bij jezelf na: hoe vaak doe je dingen die je energie kosten en hoe vaak doe je dingen die je energie geven? En staan deze energiegevende dingen ook ingepland in je agenda? Je kan je antwoorden op het derde vel papier schrijven. Ga ook bij jezelf na: hoe is de balans tussen deze twee? Doe je genoeg dingen die je energie geven? Of doe je vooral dingen die je energie kosten? Hoe is de balans voor jou hierin? Wees eerlijk naar jezelf! En hoe kan je meer dingen doen die jou energie geven? Dingen waardoor jouw innerlijke batterij oplaadt? Schrijf op wat er in je opkomt.

En als je dan naar je agenda voor komende week kijkt, kan je daar een aantal energiegevende momenten inplannen? Misschien moet je eerst wel iets schrappen wat je energie kost om hier ruimte voor te maken. En de energiegevers hoeven geen grote dingen te zijn he?! Maak het juist klein maar zorg dat je hier bewust tijd voor maakt en inplant! Maak afspraken met jezelf en maak deze net zo belangrijk, misschien nog wel net iets belangrijker, als de afspraken met andere mensen! Je bent het waard om voor je eigen energie te zorgen en deze bewust op te laden.

De oefening kan je veel inzicht geven in hoe je je leven indeelt en hoe de balans is tussen wat je energie kost en wat je energie geeft. En misschien wel een stap zijn naar meer balans in jouw leven.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page