top of page

Yoga voor beginners maar dan écht voor beginners

Foto van schrijver: Ilse ZijlstraIlse Zijlstra

Heb je weleens een yogales gedaan en dacht je al snel: "Maar dit kan ik niet", "Dit is niks voor mij, zo lenig ben ik niet" of "Ik snap er helemaal niks van"? Veel yogalessen voor beginners zijn eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor beginners. Er wordt weinig uitleg gegeven hoe je in een houding komt, waar je op mag letten in de verschillende houdingen, het gaat veel te snel, ze noemen alleen de namen van de houdingen en er wordt vaak niet aangegeven dat je naar jouw lichaam mag luisteren! In deze blog deel ik een aantal tips en een video met je die jou gaan helpen als je eindelijk (weer) wilt beginnen met yoga zonder je een kneus te voelen.


Yoga is voor iedereen, daar geloof ik echt in! Maar het is wel belangrijk om de juiste docent te vinden en de juiste stijl die nu bij je past. Als je dus na één les yoga al denkt dat het niks voor je is, geef het nog niet op. Blijf verder zoeken naar een fijne yogadocent en stijl die nu bij jou passen. En een docent waarbij jij je op je gemak en vertrouwd voelt!

Wat kan je ervaren tijdens één van je eerste yogalessen? Dat de docent vrij snel gaat en weinig uitleg geeft, dat je de grenzen van je lichaam tegenkomt en het gevoel hebt hier aan voorbij te moeten gaan, dat je mag bewegen op de ademhaling maar de docent ademt veel te snel of je vindt de les weer te langzaam gaan. Weet dat je altijd mag luisteren naar jouw lichaam! In mijn ogen is dat het aller belangrijkste tijdens een yogales en zo leer je je lichaam beter kennen en haar grenzen aan te voelen en te respecteren.


Tips voor de houdingen:

Hoe zit je? Ik vind het fijn om op een kussen te komen zitten en mijn benen voor me gekruist. Maar ik weet dat dit niet voor iedereen fijn is om zo te zitten. Het kan helpen ergens op te komen zitten, vaak een beetje aan de voorkant te komen zitten van waar je op zit. Je mag in kleermaker-zit zitten, je benen voor je uitstrekken, props gebruiken onder je knieën of ergens op komen zitten en je benen naast je neer leggen. Kies een zittende houding waarin jij niet te hard hoeft te werken en toch je rug wat kan verlengen.


Op handen en knieën: je wil je handen onder je schouders plaatsen en je knieën onder je heupen. Om het gewicht wat uit je polsen te halen, kun je je vingers goed spreiden en misschien draai je je handen een heel klein beetje opzij naar de buitenkant. Tevens wil je niet dat je rug helemaal hol wordt hier, daarvoor kun je je navel iets intrekken en jezelf goed wegduwen uit je handen. Plaats gerust een kleedje onder je knieën zodat het wat zachter aanvoelt.

In de neerwaartse hond: vanuit handen en knieën wandel je je handen iets naar voren, roteer je bovenarmen naar voren, krul je tenen onder en breng je billen omhoog richting het plafond en je borst wat richting je bovenbenen. Je wilt vooral lengte maken in je bovenlichaam, als je daarvoor je knieen wat moet buigen dan doe je dat. En het geeft niks als je hakken niet de grond raken. Je wilt je vingers goed spreiden en in de mat duwen om het gewicht weer wat uit je polsen te halen. Zelf geef ik ook altijd aan dat ik mijn sokken uitdoe omdat je grip wilt hebben in de neerwaartse hond en niet weg wilt glijden.


Hoe stap je vanuit een neerwaartse hond met één been naar voren? Hiervoor lift je je hakken, houd je je heupen hoog terwijl je je gewicht naar voren brengt en je blijft jezelf goed wegduwen uit je handen. Doordat je heupen hoog zijn, is er meer ruimte voor je been om naar voren te stappen.


De eindontspanning: zorg dat je het warm genoeg hebt! We liggen een aantal minuten helemaal stil en misschien is je lichaam warm van de yogales maar deze kan snel afkoelen, leg dus gerust een kleedje over jezelf heen. Als je languit liggen heel onprettig vindt, kan je je voeten in de mat plaatsen en je knieën naar elkaar toe laten vallen of je kan een lang kussen of opgerold kleedje onder je knieën leggen.


Je mag houdingen altijd aanpassen naar de behoeften van jouw lichaam! Bijvoorbeeld in een plankhouding, mag je altijd je knieën op de mat leggen. En je hoeft niet je grenzen volledig op te zoeken! Je mag altijd iets terugkomen uit een houding als je merkt dat het te veel voor je is of oncomfortabel aanvoelt. Je hoeft, net als in het dagelijks leven, niet altijd het uiterste van jezelf te geven. En houd een tempo aan dat bij jou past, ga in ieder geval niet te snel en soms is. iets langzamer bewegen juist een uitnodiging om te vertragen.


Blijf ademen! Als de les pittig voor je voelt, kan je de neiging hebben om je adem in te houden maar zorg dat je door blijft ademen. Hier kan een docent je ook aan helpen herinneren.


Weet dat het ongemakkelijk kan voelen. Je doet iets nieuws, je beweegt je lichaam in allerlei houdingen die het niet gewend is en je vertraagt. Gevoelens van ongemakkelijkheid kunnen erbij horen. Je hoeft jezelf niet te veroordelen.


Het is heel normaal als je allerlei gedachten hebt. Vaak denken we dat we in een meditatie of yogales helemaal zen moeten zijn en ons hoofd vrij 'moet' zijn van gedachten. Dit hoeft niet! Het is heel normaal als je allerlei gedachten hebt, je mag je hier bewust van worden, deze observeren en je hoeft er niks mee op het moment. Ook weleens fijn!


Ik ben heel benieuwd, helpen deze tips jou? En heb je zelf weleens een yogales ervaren waarbij je je oncomfortabel voelde of iets onduidelijk voor je was?




Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page