top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Voel je je onrustig of negatief? Twee oefeningen die je kunt doen om je beter te voelen

Misschien merk je dat je lijf onrustig aanvoelt, zit je ademhaling hoog en voel je je allesbehalve ontspannen. Of misschien merk je dat je veel gedachten hebt die alle kanten op gaan en kan je je moeilijk focussen. Je voelt je onrustig in je lijf en in je hoofd. Je lichaam en je hoofd zijn direct met elkaar verbonden en vaak kan je je op twee manieren beter voelen. Deze twee zal ik hieronder uitleggen. Je kunt ze allebei uitproberen en kijken wat voor jou werkt in welke situatie.

Je gedachten

Je kan je onrustig of negatief voelen omdat je bepaalde gedachten ergens over hebt. Misschien ben je je hier niet bewust van maar dit is wel vaak wat er gebeurt. Jouw gedachten ergens over bepalen hoe jij je voelt. Wat kun je doen? Merk op hoe je je voelt en merk vooral op welke gedachten jij hebt. Dit kun je doen door jezelf te vragen: wat gaat er door mijn hoofd? En letterlijk alles op te schrijven wat in je opkomt. Is het echt een bepaalde situatie die ervoor zorgt dat jij je zo onrustig of negatief voelt? Of zijn het jouw gedachten over deze situatie die door je hoofd blijven malen? Waarschijnlijk het laatste. Kloppen deze gedachten wel? Zijn ze echt waar? Zou iedereen in deze situatie dezelfde gedachten hebben of zijn het echt jouw eigen gedachten? Als je opmerkt dat het je gedachten zijn die zorgen voor jij je voelt en dat deze niet waar hoeven te zijn, kan je ze misschien veranderen. Kan je op een andere manier naar de situatie kijken? Welke gedachten helpen jou wel om je goed te voelen? Of om iets beter naar de situatie te kijken? Kan je je gedachten veranderen zodat deze voor jou gaan werken en jij je niet slecht voelt puur omdat je niet-helpende gedachten hebt? Schrijf je nieuwe gedachten op die beter zijn dan die je had en die je wel helpen om je iets beter te voelen. En oefen met deze nieuwe gedachten! Iedere keer als je merkt dat je weer terugvalt naar je oude gedachten, wees je bewust dat dit gebeurt en dit je niet verder helpt en kies ervoor om je nieuwe gedachten te herhalen. Ons brein leert onder andere door herhaling dus door je nieuwe gedachten vaak te herhalen, worden dit je eigen 'standaard' gedachten. En dit zijn gedachten die jou wel helpen en je een beter gevoel bezorgen! En hier kun je dus mee oefenen.

Je lichaam Een andere manier is niet om je gedachten maar om je lichaam tot rust te brengen. Je lichaam houdt veel spanning en stress vast en dit is niet zo gek in onze maatschappij waarin we altijd ‘aan’ staan en maar doorgaan. Je merkt misschien wel dat je ademhaling onrustig is, je hartslag is verhoogd en je hele lichaam voelt onrustig (misschien heb je dit niet door omdat het bijna een ‘normale staat van zijn’ is geworden van je lichaam in onze drukke prikkelvolle wereld). Ons brein en ons lichaam zijn continu met elkaar in verbinding en door je lichaam tot rust te brengen, kan je ook direct je brein tot rust brengen, bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening. Adem eens vijf minuten lang vijf seconden in en adem vijf seconden uit. Hiermee vertraag je je ademhaling en geef je het signaal af naar je brein en je lichaam dat ze veilig zijn en dat ze mogen ontspannen. Het heeft vaak direct effect op hoe je je voelt. Vind je het lastig om je aandacht erbij te houden tijdens deze oefening? Zorg dat je een fijne ontspannen houding aanneemt en tel je ademhaling, dus vijf seconden in en vijf seconden uit. Ook kan je pen en papier erbij pakken, een timer op vijf minuten zetten en je pen op en neer over het papier laten gaan. In vijf seconden een lijn omhoog en vervolgens in vijf seconden een lijn naar beneden. Alsof je een soort regelmatige hartslag tekent op papier. En je hartslag zal ook tot regelmatiger worden door deze oefening =).

Pas jij een van deze manieren al toe om jezelf tot rust te brengen of een vrolijker gevoel te geven? En wat merk je ervan? Ik ben benieuwd! Kan je wel wat hulp gebruiken? Tijdens de wandelcoaching kunnen we kijken naar welke gedachten jij hebt en hoe je deze kunt ombuigen zodat ze jou geen negatief gevoel meer geven. En tijdens de yoga brengen we jouw lichaam tot rust en doen we ademhalingsoefeningen om ontspanning te ervaren.

72 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page