top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

"Ik moet yoga doen"

"Ik moet yoga doen" dat waren mijn gedachten nadat ik mijn eerste yogales had gedaan. Het was twee jaar na mijn laatste operatie aan mijn hoofd. Ik had veel spanning in mijn lichaam, dagelijks last van mijn rug en ook genoeg spanning en stress aan mijn hoofd. Na die eerste yogales had ik sinds twee jaar voor het eerst twee dagen lang geen last van mijn rug! Ik krijg nog tranen als ik aan dat moment denk, wat voelde het goed! Ook mijn hoofd voelde ontspannen en ik had het gevoel dat ik minder stress had. Ik voelde aan alles dat ik gewoon yoga moest doen!

Die eerste yogales kwam toevallig op mijn pad. Ik was tijdens een tentamenweek van mijn studie aan het sporten in de Basic Fit. Toevallig liep er iemand rond die vroeg of er mensen mee wilden doen met de live yogales die bijna zou beginnen. Ik had nog nooit yoga gedaan maar het leek me wel fijn dus ik deed graag mee, toen nog niet wetende dat deze les me al zoveel zou brengen. Ik vond de les zelf zo fijn en het bracht zoveel verlichting qua spanning in mijn lijf en hoofd, ik wilde hiermee doorgaan! Maar normaal gesproken had ik college op dat tijdstip dus waar ik die eerste les had gevolgd, kon ik niet wekelijks lessen volgen en mijn zoektocht naar een fijne yogaschool en -stijl begon.


Ik heb meerdere yogascholen geprobeerd, les gehad van verschillende docenten en in verschillende stijlen. Ik heb les gevolgd met 60 studenten in een zaal, docenten gehad waar ik me allesbehalve comfortabel bij voelde, me heel stijf, onhandig en onzeker gevoeld en uiteindelijk voelde ik me thuis bij Yoga under Construction. Ik vond de Hatha yoga die op een liefdevolle manier werd gegeven het fijnst.


Wekelijks en het liefste meerdere keren per week was ik op de mat te vinden. Ik voelde gewoon dat ik het nodig had. Voor de stress en spanning in mijn hoofd en mijn lichaam, yoga deed me zo goed! Als ik een tijdje geen yoga deed, merkte ik het gelijk aan mezelf, nu trouwens nog steeds: mijn lichaam voelt stijver, ik heb meer rugklachten en mentaal ben ik gevoeliger voor prikkels en kan ik minder goed omgaan met tegenslagen die op mijn pad komen.


Wat voel ik me dankbaar voor die ene les bij Basic Fit. Voor dat gevoel en besef: ik moet yoga doen. Het was gewoon geen optie om het bij die ene les te laten of om slechts af en toe een les te volgen, nee ik moest gewoon meer yoga doen. En nu is yoga gewoon onderdeel van mijn leven en van mijn werk! Dat vind ik echt fantastisch wat ik vind dit het allerleukst om te doen.


Nog steeds vecht ik soms tegen mezelf tijdens de yoga omdat ik sterker of leniger wil zijn maar ik weet dat het daar niet om gaat en dat ik door veel yoga te doen, vanzelf merk dat ik weer sterker en leniger word. Daarnaast hoeft het niet te betekenen dat ik dagelijks een les van een uur tot anderhalf uur doe, nee zolang ik iedere dag maar even incheck bij mezelf en een aantal houdingen doe wat me helpt om lekker in mijn vel te zitten.


Ik voel me dankbaar dat yoga op mijn pad is gekomen en dat ik hierin mijn gevoel heb gevolgd om yoga onderdeel van mijn leven te maken.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page