top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Hoe kan ik ontspannen?

Heerlijk even ontspannen! Maar HOE DAN? Merk je dat je het lastig vindt om te ontspannen? Dat je graag echt eens wilt ontspannen maar dat je niet zo goed weet hoe? Je bent niet de enige! Lees verder voor mijn tips hoe je toch kunt ontspannen.


Ont spannen

Het woord ontspannen zegt het eigenlijk al: ont spannen: spanning loslaten. Vaak slaan we veel spanning op in ons lichaam en veel van ons hebben lichamelijke klachten die kunnen duiden op (te) veel spanning in het lichaam. Een manier om te ont spannen is dan ook je lichaam te gebruiken. Bijvoorbeeld door letterlijk alles van je af te schudden. Dieren doen dit ook om spanning los te laten, ze schudden hun hele lichaam en schudden letterlijk de spanning van zich af. Probeer dit ook eens! Of ga bijvoorbeeld lekker ongegeneerd dansen. Niemand die het ziet! En een effectieve manier om spanning los te laten.


Ga toch een boek lezen

En als ik je nu ga vertellen: “ga een boek lezen om te ontspannen” dan denk jij misschien: “ja leuk, maar niet voor mij! Dat is voor mij niet een manier om te ontspannen.” Dan heeft het ook helemaal geen zin dat ik je ga vertellen dat je een boek moet gaan lezen. Zorg er eerst voor dat je inzicht hebt in waardoor jij ontspant. Stel jezelf vragen als: wat heb ik nodig om te ontspannen? Waardoor heb ik me in het verleden ontspannen gevoeld? Wat zijn momenten waarop ik geniet en de tijd vergeet? Deze vragen kunnen je helpen om erachter te komen waardoor jij ontspant.


Met je aandacht erbij

Vervolgens als je weet waardoor jij kunt ontspannen en je gaat iets doen om te ontspannen, helpt het niet als je je onrustig blijft voelen en je gedachten alle kanten op gaan. Dat boek lezen is helemaal niet zo ontspannend als je maar blijft denken aan wat je collega vorige week tegen je zei wat je echt niet oké vond, of wat jullie vanavond gaan eten of welke kleren je morgen aan zult doen als jullie met het gezin naar het terras gaan. Het werkt alles behalve ontspannend als je gedachten alle kanten op blijven gaan. Kan je dus de activiteit die je wilt gaan doen om een beetje te ontspannen, met al je aandacht doen? En je mag hier uiteraard mee oefenen. Het is heel normaal als je niet je volledige aandacht er meteen bij kunt houden maar merk op als je gedachten afdwalen en je niet meer met je aandacht bij de activiteit bent die je zo graag wilde doen.


Lummelen is juist goed

Lummelen mag ook! Je hoeft niet per se bewust een boek te gaan lezen, yoga te doen of je te laten masseren omdat je denkt dat dat je ontspanning gaat geven. Soms is er niets zo fijn als juist een beetje lummelen, je gedachten laten afdwalen en niet te serieus bezig zijn. Je hoeft niet altijd iets te doen of productief te zijn. Sta jezelf ook toe om dit te doen. Door te ontfocussen kan je brein juist ontspannen. Misschien herken je het wel dat je juist de beste ideeën krijgt als je onder de douche staat of aan het wandelen bent? Je brein ontspant dan en er ontstaat ruimte voor helderheid. En soms is het loslaten om te willen ontspannen, het beste wat je kunt doen. Geforceerd denken "ik moet ontspannen" werkt alleen maar averechts, kun je de situatie accepteren zoals deze is?


Nog een aantal tips die je kunt doen die voor veel mensen ontspannend werken:

Erop uit gaan, bijvoorbeeld de bossen in of naar het strand

Wandelen

Mediteren

Bewust ademhalen

Scherm vrije dag

Tuinieren

Sporten

Spelletjes spelen (zonder te veel competitie ;))

Puzzelen


Hoe ontspan jij graag? En ik ben benieuwd of je wat aan mijn tips hebt!


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page