top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Zie je nog maar weinig mogelijkheden? Dat kan hier door komen

Je herkent het vast: je voelt je nogal bleh en je zit gewoon niet zo lekker in je vel. Soms weet je precies waardoor het komt dat je je zo voelt: je hebt net een vervelende situatie meegemaakt, je hebt slecht geslapen, voelt weinig inspiratie of merkt dat het komt door je hormonen. Soms weet je ook niet waardoor het komt maar voel je je gewoon bleh. We maken allemaal dit soort momenten mee en vaak weet je zelf niet hoe je hier weer uit kunt komen.

Vechten of vluchten

En dat is niet zo gek! Want als je je zo voelt, ervaar je waarschijnlijk negatieve emoties en deze emoties zorgen ervoor dat je blikveld nauwer wordt. Je ziet letterlijk minder dingen om je heen maar je ziet ook minder mogelijkheden. Als je kijkt naar vroeger, duizenden járen geleden, was dit heel nuttig. We hadden dit bijeffect van negatieve emoties nodig om te kunnen overleven. Stel je maar voor: er komt een gevaarlijk beest op je af! De eerste respons van ons is dan de vecht of vluchtrespons, je schrikt en je lichaam maakt zich meteen klaar om te vluchten of om aan te vallen. Twee opties, meer niet (oké sommige mensen bevriezen wanneer ze met gevaar te maken krijgen dus een derde optie). In zo’n gevaarlijke situatie wil je niet al je opties overdenken, bijvoorbeeld dat je ook zou kunnen kijken of er voedsel in de buurt is waar je het beest tevreden mee kan houden of misschien is dit wel een vriendelijk beest en wil ie wel geaaid worden? Nee dit kost veel te veel tijd! De angst en stressreactie die veroorzaakt wordt zodra je het beest opmerkt, zorgt ervoor dat je slechts twee (of drie) opties hebt en in een split second zul je een beslissing moeten nemen. Dit was nodig om als mens te kunnen overleven!

Hoewel we dit vroeger nodig hadden, hebben we nu niet meer regelmatig met dit soort directe dreigingen te maken maar hetzelfde gebeurt nog steeds in je brein wanneer je negatieve emoties ervaart: je blikveld wordt nauwer en je ziet minder mogelijkheden.

Conflict met je collega

Je herkent het misschien wel als je een conflict hebt met een collega: tijdens een vergadering oppert die collega een idee en jouw reactie: nee! Wat hij of zij ook zegt, je bent het er niet mee eens PUNT. Het is jouw idee of geen idee en zeker niet het idee van je collega! Belachelijk! Jullie komen er samen niet uit want je collega zal het nooit het jouw ideeën eens zijn. Je ziet het al, jullie voelen je gespannen wanneer jullie bij elkaar in de buurt zijn en ervaren negatieve emoties dus zien jullie weinig mogelijkheden om eruit te komen. Terwijl er misschien wel meer mogelijkheden zijn of kunnen jullie de ideeën wel samen voegen? Maar nee, hier wil je niet eens over nadenken.


Als je langere tijd negatieve emoties ervaart stapelt het zich op en weet je waarschijnlijk helemaal niet meer hoe je uit de situatie kan komen. Je gaat zwart wit denken, het is of het één of het ander. Het is compleet stoppen of doorgaan, andere mogelijkheden zie je niet.

Wat kan je doen?

Het is goed om je hier bewust van te zijn! En wat kan je doen? Je kan ervoor zorgen dat je weer positieve emoties gaat ervaren wanneer je je bleh voelt maar het kan in zo’n situatie ook fijn zijn om met iemand erover te praten. Iemand die naar je luistert en die je vragen stelt. Hierdoor krijg je zelf meer helderheid, kan je vaak iets meer afstand doen van je negatieve emoties omdat je erover gepraat hebt en ze niet meer opkropt in jezelf en ga je vaak weer meer mogelijkheden zien.

Met iemand in gesprek?

Als je Belevenslust op Instagram volgt, heb je waarschijnlijk de coachingsactie al voorbij zien komen: iedere week stel ik een aantal momenten beschikbaar waarop ik die iemand waaraan jij je verhaal kwijt kunt, voor je wil zijn. Op een laagdrempelige manier met iemand (mij als toegepast psycholoog =)) in gesprek zonder meteen vast te zitten aan een heel coachtraject of aan hoge kosten. Je bepaalt namelijk zelf het bedrag dat je betaalt als ik je na afloop een betaalverzoek stuur. Het gesprek vindt online plaats via Zoom en we nemen 30 tot 60 minuten de tijd. Als je voelt dat je hier behoefte aan hebt, dat je ergens zelf even niet uit komt of je gewoon even bleh voelt, maak dan alsjeblieft gebruik van deze kans! Gun het jezelf om weer vooruit te komen!

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page