top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Mijn grootste inzicht over onze hersenen

Tijdens mijn opleiding en gedurende de afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Maar wat ik leerde over onze hersenen heeft zo veel impact op mij gehad en daarmee op mijn visie op het leven.

Van nature negatief

Wist je namelijk dat onze hersenen van nature negatief zijn ingesteld? Dat betekent dat wij ons als mens meer focussen op de negatieve dingen die gebeuren gedurende de dag dan op de positieve dingen. We onthouden deze negatieve gebeurtenissen beter, we praten er meer over en ze hebben veel impact op ons. Best jammer toch? Want ik geloof dat iedereen graag positief in het leven wil staan. Alleen onze hersenen werken niet mee..

Waarom is dit zo?

Vroeger, eeuwen geleden, was het nodig voor ons als menssoort om meer aandacht te geven aan de negatieve dingen. Dit verhoogde namelijk onze kans op overleving. Als we op pad gingen, moesten we alert zijn op alle dingen die er gebeurden. Ieder geluid, iedere beweging en ieder wezen die we tegenkwamen kon mogelijk een gevaar vormen. Vervolgens moesten we alle mogelijke dreigingen die we tegenkwamen doorvertellen aan onze stam zodat ook zij alert zouden zijn als ze op pad gingen.

Andere dreigingen

Maar is behoorlijk wat veranderd sinds die tijd! We hoeven hier in onze maatschappij niet meer alert te zijn op een mogelijk gevaarlijk beest dat zomaar op ons afspringt. We hebben andere vormen van dreigingen die niet te vergelijken zijn met de dreigingen van toen. Toch zijn onze hersenen nog niet veel veranderd met toen en zijn ze dus nog steeds negatief ingesteld.

Plastisch

Maar wat ik ook heb geleerd: onze hersenen zijn plastisch! Een fantastisch inzicht want dit betekent namelijk dat onze hersenen nieuwe verbindingen aan kunnen leggen. En hiermee betekent het ook dat we onze hersenen kunnen aanleren om wel te focussen op de positieve dingen! Dit gaat niet vanzelf, je gebruikt delen van je hersenen die je misschien niet vaak gebruikt omdat je gewend was om te focussen op de negatieve dingen. Het kan dus veel inspanning kosten maar door vaker te kiezen om een situatie van de positieve kant te bekijken, hoe makkelijker het voor je wordt. Je legt nieuwe routes aan in je hersenen. En hoe vaker je een route bewandelt, hoe scherper deze wordt ingesleten in je hersenen en hoe makkelijker het voor je wordt om deze te bewandelen.


Oefenen

Door veel te oefenen met situaties van de positieve kant te bekijken, kan je je hersenen dus aanleren om hier een gewoonte van te maken. Voor mij is dit een fantastisch inzicht wat veel invloed heeft op hoe ik zelf in het leven sta en hoe ik mijn werk uitvoer. Wil je meer leren over hoe jij je hersenen kan aanleren om te focussen op de positieve dingen? Laat het me weten! Dat zou ik leuk vinden.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page