top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Maar hoe weet je eigenlijk waar je blij van wordt?

Wat een ander gelukkig maakt, hoeft jou niet gelukkig te maken. Iedereen heeft dingen waar om blij van te worden en deze zijn zeker niet voor iedereen gelijk. Inzicht hebben in waar je zelf blij van wordt, kan voor meer positieve momenten zorgen.


"Moet ik hier blij van worden?"

Je ziet vriendinnen of andere mensen op social media dingen doen waar ze blij van worden. Je ziet ze stralen op de foto’s die ze online plaatsen. En je vraagt jezelf af: “is dit dan hetgeen waar ik blij van moet worden? Misschien als ik het vaak genoeg doe of als ik het met al mijn aandacht doe?” Maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn! Iedereen is verschillend en heeft andere dingen om blij van te worden.


Verschil moet er zijn

Zo kan ik ontzettend genieten van een wandeling. Hier word ik echt blij van, ik laad erdoor op en voel me ontspannen wanneer ik wandel. Ik raad het dan ook het liefst aan iedereen aan (ook vanwege de bijkomende voordelen van wandelen!!). Maar ik weet ook dat niet iedereen hier blij van wordt. Zo vroeg mijn zus laatst aan me: “maar waar wandel je dan naartoe? Je moet toch een doel hebben, anders is het zo saai.” Haha dat vind ik dus niet! Zo zie je maar dat zelfs twee mensen uit hetzelfde gezin totaal andere dingen leuk kunnen vinden.

Oefeningen om erachter te komen waar jij blij van wordt

Maar hoe weet je nou waar je zelf blij van wordt? Hoe kom je daar achter? Je kan onderstaande oefeningen doen om erachter te komen.


1. Maak een lijst met alle dingen waar jij blij van wordt. Van welke dingen krijg jij een goed gevoel terwijl je ze doet? Houd deze lijst bij en schrijf iedere keer als je iets doet wat jou een goed gevoel geeft het op de lijst. Zo ontwikkel je een mooi document met alleen maar dingen waar jij blij van wordt.


2. Vraag jezelf af: wat vond ik als kind geweldig om te doen? Als kind denken we helemaal niet na over wat anderen doen of wat anderen willen dat we doen. We volgen vooral ons eigen gevoel en doen die dingen die ons blij maken. Vaak verliezen we deze speelsheid naarmate we ouder worden en gaan we dingen doen omdat we denken dat andere mensen het van ons verwachten, we passen ons aan. Terwijl het kind in jou heel goed weet waar je blij van wordt! Ga dus bij jezelf na: wat vond je als kind leuk om te doen? Zo was ik als kind graag buiten en altijd in beweging. Dat ervaar ik nu nog steeds en mag gelukkig terugkomen in mijn werk als wandelcoach en yogadocent.


3. Vraag aan mensen die dichtbij je staan wanneer ze jou zien stralen. Wanneer merken zij aan jou dat jij helemaal in je element bent? Soms zien andere mensen beter waar we van gaan stralen dan dat we dat zelf opmerken. Het kan dus een goed idee zijn om een paar mensen in je omgeving hier eens naar te vragen.


Ga dingen doen!

Er zijn uiteraard veel meer dingen die je kan doen om erachter te komen waar je blij van wordt en met deze drie oefeningen heb je een mooi begin. Ga ook vooral de dingen doen die je blij maken! Zo ontstaat er meer inspiratie om andere leuke dingen te doen die je leuk vindt en kan er een opwaartse spiraal ontstaan waardoor je je blijer voelt.

248 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page