top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Hoe kan ik het vakantiegevoel vasthouden?

Veel mensen kijken uit naar hun vakantie, eindelijk even echt rust nemen en opladen. Een heerlijke tijd van samen zijn met familie en vrienden, even weg en genieten van het weer en een mooie omgeving en leuke dingen doen met elkaar. Om vervolgens na de vakantie vol goede moed weer te beginnen.

Maar al snel stapelen de to-do's zich op, moet je weer van alles van jezelf of van je baas of collega’s en is dat ontspannen vakantiegevoel al snel verdwenen. Wat kun je doen om dat vakantiegevoel vast te houden? Hieronder een aantal tips om het vakantiegevoel vast te houden.

  1. Ga naar buiten. Waarschijnlijk heb je tijdens je vakantie veel tijd buiten doorgebracht, misschien om lekker van het weer te genieten en vooral niet te veel te doen op je strandbedje of juist mooie plekken bezoeken en heb je veel gewandeld of gefietst. En de kans is groot dat je nu weer veel binnen bent. Door meer tijd buiten door te brengen, houd je dat vakantiegevoel langer vast. Drink bijvoorbeeld je kopje thee of koffie buiten op, maak wat vaker een wandeling en loop in de ochtend even naar buiten om het ochtendlicht in je op te nemen.

  2. Blijf in beweging. Er is weinig dat zo veel energie wegneemt als de hele dag zitten. Kom dus in beweging. Misschien combineer je dit wel met tip nummer 1 en doe je dit lekker buiten. Maak in je lunchpauze een wandeling, ga op de fiets naar je werk of parkeer de auto wat verder weg en doe die telefonische meeting wandelend. Ga met de trap naar een andere verdieping als je naar de wc moet en wees degene op de afdeling die koffie haalt zodat je steeds even opstaat en in beweging komt.

  3. Praat over de fijne momenten van je vakantie. Zo houd je de vakantie en de herinneringen levend en kun je dat fijne gevoel weer herbeleven. Binnen de positieve psychologie noemen ze dit ook wel kapitaliseren: je haalt het meeste uit de positieve ervaring door erover te vertellen. En dit blijkt een positief effect te hebben op je welbevinden. Helemaal als de ander positief reageert op wat je vertelt, krijg je het gevoel dat er met je wordt meegeleefd en begrepen wordt. En waarschijnlijk als de ander oprecht goed luistert kan de ander ook positieve gevoelens ervaren door jouw fijne herinnering.

  4. Haal de vakantie in huis door souvenirs en foto’s een plekje te geven. Zo kun je, net als de tip hierboven, vaak weer aan de fijne vakantie herinnerd worden en behoud je het gevoel van avontuur. Of misschien neem je zelfs wel recepten mee naar huis en waan je je weer even op dat Spaanse terrasje aan de zee waar je zo heerlijk hebt gegeten.

  5. Maak tijd vrij voor ontspanning. In het dagelijks leven blijven we vaak in de actie en doe-modus staan. We maken weinig tijd voor ontspanning terwijl dit op vakantie (vaak na een weekje) zo natuurlijk leek te gaan. Start ook na je vakantie je dag rustig op, neem momenten voor jezelf en gun het jezelf om te ontspannen en om het werk en alles wat op je bordje komt weer even los te laten. Plan deze momenten voor jezelf ook in zodat het afspraken met jezelf worden. Neem bijvoorbeeld een lessenkaart voor de yogalessen en kom wekelijks een online yogales meedoen zodat je in ieder geval wekelijks een afspraak met jezelf hebt om tijd voor jezelf en ontspanning te nemen.

  6. Blijf op avontuur gaan. Op vakantie probeer je van alles uit, doe je de leukste dingen en wil je de mooiste plekjes ontdekken. Thuis doen we dit niet vaak terwijl in onze eigen omgeving ook allerlei mooie plekken en avontuurlijke dingen te beleven zijn. Ga op pad waar je nog niet eerder bent geweest, probeer eens iets nieuws, begin een nieuwe hobby of sport, ga naar een restaurant waar je nog nooit bent geweest of sluit je aan bij de vereniging in de wijk.

  7. Geniet van de kleine dingen. Blijf stilstaan bij die fijne en kleine momenten. De zon die na een regenachtige dag weer tevoorschijn komt, je heerlijke kopje thee in de ochtend, een kind dat lacht, een lekkere verfrissende douche, een nieuw blaadje aan je bijzondere plant of de natuur die langzaam verandert. Het lijken zulke simpele en vanzelfsprekende dingen maar door je hier bewust van te zijn, merk je het mooie op in de wereld en ervaar je meer positieve gevoelens.

  8. Blijf je verwonderen. Deze tip sluit aan bij de vorige, blijf ook om je heen kijken in de je eigen omgeving. Op vakantie letten we zo op al het moois van de nieuwe plek waar we zijn terwijl je eigen omgeving ook allerlei moois te bieden heeft. Door deze houding van verwondering aan te nemen, ga je ineens gebouwen opmerken waar je dagelijks langskomt die eigenlijk heel mooi zijn, ontdek je nieuwe dingen in je eigen omgeving en vraag je je af of die mooie boom daar altijd al stond. Ook je eigen omgeving heeft veel moois te bieden zolang je maar je ervoor openstelt.


Door deze tips te volgen blijf je dat vakantiegevoel vast houden en kun je ook in je dagelijks leven momenten van ontspanning, verwondering en genieten beleven.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page