top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Het nut van 'niks doen'

We hebben vaak het gevoel dat we altijd wel iets moeten doen. Een dagje 'niks' doen, dat kan eigenlijk niet. Maar waarom niet? Waarom mogen we niet eens een dag of een moment 'niks' doen? En kan het je juist ook wat brengen door meer lummeltijd te nemen?

Je brein is niet gemaakt om constant aan te staan, om de hele tijd voor je aan het werk te zijn en de hele tijd allerlei prikkels binnen te krijgen. Als we een moment 'niks' doen; als we staan te wachten, even op de bank zitten of te vroeg zijn voor onze afspraak grijpen we vaak gelijk naar onze telefoon zodat we maar iets te doen hebben. Het kan je zelfs een rusteloos gevoel geven als je 'niks' doet; als je voor je uitkijkt, als je opmerkt hoe je zit op de stoel of de bank waar je op zit en als je niks met je hoofd hoeft te doen. Hoe is dat voor jou? Merk je dat je onrustig wordt van een moment 'niks' doen? Ben je geneigd om een podcast te luisteren terwijl je wandelt? Kijk je tv terwijl je je avondeten opeet? Pak je je telefoon erbij terwijl je op de bus staat te wachten? Scroll je door instagram terwijl je op de wc zit? Weet dat je niet de enige bent! Door de sociale media zijn we altijd bereikbaar en hebben we altijd wel iets de doen. En doordat we dit veel doen, houden we deze gewoonte in stand en je brein houdt van gewoontes. Maar weet ook dat je brein zo nooit een moment rust krijgt en je hiermee het opgejaagde gevoel van altijd iets te moeten doen in stand houdt. Wanneer heb jij je brein voor het laatst rust gegeven? Wanneer hoefde het even niks te doen? Misschien herken je het wel dat je juist de beste ideeën krijgt wanneer je onder de douche staat, ‘s avonds in bed ligt of wanneer je een wandeling maakt. Wanneer je brein tot rust kan komen, kan je hele zenuwstelsel ontspannen. Daarnaast wordt juist het deel van je brein, het default netwerk, actief dat verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie, onthouden, nadenken over de toekomst en creativiteit. ‘Niks doen’ kan dus wel degelijk iets opleveren, ook al voelt het misschien nutteloos!

Het is dus nuttig om ‘niks’ te doen! En daarnaast is het ook gewoon fijn om niet altijd 'aan' te hoeven staan, gewoon even te dagdromen en je gedachtes te laten gaan. Dit mag je jezelf dus gunnen! Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt en onderstaande gedachtes helpen mij om anders te kijken naar ‘niks doen’:

Alternatieven voor "ik heb niks gedaan": "Ik heb rust genomen" "Ik heb tijd met mezelf doorgebracht" "Ik heb mijn eigen batterij opgeladen" "Ik heb mezelf gegund wat ik nodig had" "Ik koos voor een lege agenda" "Ik koos ervoor om rust te nemen" "Ik had een moment met mezelf" “Ik gaf ruimte aan mijn creativiteit” Wat helpt jou om jezelf toe te staan soms even niks te doen?

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page