top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

Dagelijks een opgejaagd gevoel? Drie vragen die je hierbij kunnen helpen

Heb je dagelijks een opgejaagd gevoel? Merk je dat je in de ochtend vol ideeën en motivatie zit en voel je je 's avonds moe en onvoldaan? Lees deze blog voor drie vragen die je hierbij kunnen helpen.


Stel je voor in de ochtend denk je: de hele dag ligt nog voor me, ik kan met mijn werk bezig, het huishouden doen, langs mijn ouders en een bezoekje brengen aan de plantenwinkel op de terugweg als ik net boodschappen heb gedaan. Ik heb een lange to-do lijst maar het geeft een heerlijk gevoel, want ik heb de hele dag de tijd!


En aan het einde van de dag denk je: pfff wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Ja genoeg maar van al die plannen is weinig terechtgekomen... Ik had veel meer willen doen. En die lange to-do lijst, die is alleen maar langer geworden.


We willen zo veel en onze tijd goed besteden. Maar zoveel willen doen en van jezelf vragen kan je een opgejaagd gevoel geven. Je bent niet meer met je aandacht in het moment en bij alles wat je doet, denk je constant aan het volgende wat je nog ‘moet’ doen. En als het dan avond is, plof je uitgeteld neer op de bank en voel je je moe en onvoldaan. Je baalt van jezelf.


Herkenbaar? Je bent niet de enige, we overschatten vaak wat we in een dag kunnen (en onderschatten wat we in een week, maand of jaar kunnen doen) en hebben hierdoor geen goed inzicht in wat haalbaar is om te doen in de tijd die je hebt. Daarnaast hebben we vaak niet helder wat nu echt belangrijk en nodig is en kunnen we onszelf verliezen in kleine taakjes. We zijn druk met druk zijn.


Om dit opgejaagde gevoel gedurende je dag te verminderen en je aan het einde van de dag toch voldaan te voelen kun je deze vragen kun je aan jezelf stellen aan het begin van de dag:


  1. Wat is mijn nummer 1 prioriteit? Wat is echt nodig dat ik vandaag doe?

  2. Wat wil ik graag doen omdat ik er blij van word?

  3. Wat heb ik nodig om me goed te voelen?


Door stil te staan bij bovenstaande vragen, focus je je op datgene wat echt belangrijk is op dit moment en doe je niet alleen dingen die ‘moeten’ maar besteed je ook bewust tijd aan datgene wat je leuk vindt en wat je nodig hebt om je goed te voelen. Je mag dan nog steeds wel een to-do lijst hebben waar van alles op staat maar zorg dat je in ieder geval deze dingen doet! Zo verlies je jezelf niet in allemaal kleine taakjes die eigenlijk niks bijdragen en voel je je aan het einde van de dag voldaan, je hebt namelijk alles gedaan wat je wilde doen en alles wat je nog meer hebt gedaan is bonus! En probeer dat wat je doet met je aandacht te doen.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page