'Niets doen' is productief? Misschien denk je nu “huh? Maar hoe dan?”
Je herkent het vast: wanneer je onder de douche staat, krijg je de beste ingevingen, vlak voor je in slaap valt wordt alles ineens helder voor je, of tijdens je wandeling bedenk je ineens de oplossing voor dat ene probleem waar je al weken mee stoeit. Hoe komt dit toch?
In onze huidige maatschappij lijkt aan staan en constant gefocust zijn de norm, we vinden het vaak zelfs lastig om te ontspannen of voelen ons schuldig wanneer we even niks doen. Terwijl dit juist veel voordelen heeft.
Je put je lichaam uit wanneer je constant aan staat, je lichaam staat hierbij in een constante stand van stress. Je voelt je constant opgejaagd en je lichaam geeft geen aandacht aan het herstel van je lichaam, om dingen goed te onthouden of dingen in perspectief te plaatsen. Je lichaam is alleen maar bezig met overleven en alle andere zaken worden overbodig.
Je hebt het dus nodig om af en toe te ontspannen en even niks te doen. Je laadt hierdoor op en je lichaam heeft weer energie over om voor jouw complete lichaam te kunnen zorgen. Je kunt zelfs een burn-out voorkomen doordat je brein meer rust geeft. Daarnaast zorgt het echt even niks doen en je gedachten de ruimte geven om er te zijn, om af te dwalen en te lummelen ervoor dat je creatiever bent. Je default netwerk in je brein wordt actief in deze rusttoestand. Je brein krijgt de tijd om alle informatie die je hebt binnengekregen gedurende je dag (en dat is heel wat!) te verwerken en een plekje te geven. Je brein gaat verbanden leggen en kan tot oplossingen komen zonder dat je hier hard over nadenkt. Je wordt creatiever en het kan zelfs de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderen.
Ook kun je door wat vaker de stilte op te zoeken en te lummelen, meer in verbinding komen met jezelf en je eigen innerlijke stem. Als je alle meningen en alle informatie van anderen buiten je laat, wat vind en wil jij dan? Wat als je echt naar jezelf en jouw waarheid gaat luisteren? Er is meer ruimte voor reflectie en je leert jezelf beter kennen.
Maar hoe doe je dit nu als je het zo lastig vindt om niks te doen? Als je je schuldig voelt want ‘je moet toch wel iets nuttigs doen?’. Hier zeven tips:
Allereerst helpt dit inzicht. Laat het tot je binnenkomen: juist door lummeltijd te nemen, je gedachten de kans geven om te kunnen afdwalen, kun je tot creatieve oplossingen komen en je lichaam ook de mogelijkheid geven om te ontspannen en te herstellen.
Geef jezelf toestemming om iedere dag een paar minuutjes of langer niks te moeten van jezelf! Probeer met een paar minuutjes uit het raam te staren of in stilte te zitten.
Ga na wanneer jij ontspant. Dit kan zijn tijdens het doen van de afwas, tijdens een wandeling, even naar buiten kijken, wanneer je knutselt of bewust genieten van je kopje thee (zonder een podcast in je oren of te scrollen op sociale media!). Wanneer ervaar jij dat je gedachten de ruimte hebben om te mogen afdwalen?
Doe aan yoga of meditatie. Tijdens een yogales of meditatie kom je vaak met je aandacht volledig in het moment. De gedachten die voorbijkomen mogen er zijn, je hoeft er alleen niet in mee te gaan of ze juist weg te drukken (waar we vaak zo goed in zijn). Gun jezelf een gratis online proefles yoga via deze link.
Luister naar muziek met stiltepauzes tussendoor. Door te luisteren naar ontspannende muziek verlaagt je hartslag en vertraagt je ademhaling en dit effect wordt versterkt wanneer de muziek wordt afgewisseld met stiltepauzes. Je brein en je lichaam kunnen echt tot rust komen.
Leg je telefoon en alle apparatuur aan de kant of zet deze uit. Zorg dat je geen prikkels binnenkrijgt van appjes, mailtjes, belletjes, leuke filmpjes of reclames.
Wissel het ‘’niks doen af met activiteiten. Werk bijvoorbeeld eerst je mails af en staar daarna een paar minuutjes naar buiten. Vervolgens werk je een anderhalf uur aan dat grote project en neem daarna even pauze door naar buiten te gaan en lekker om je heen te kijken.
Echt, het zal je goed doen om af en toe gewoon even niks te moeten van jezelf! Je lichaam herstelt beter en je wordt er creatiever door.
Commentaires