top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Zijlstra

"Ik wil niet egoïstisch zijn"

Bijgewerkt op: 14 jul. 2022

Lief zijn voor jezelf, wat vind je dat lastig! Zolang je gezin, je vriendinnen en je collega’s het maar goed hebben, dan is het goed. Je staat met liefde voor ze klaar: als je partner graag wilt dat je meegaat naar dat feestje van die ene vriend, als je kinderen nog wat aandacht vragen terwijl je eigen tijd voor jezelf had ingepland en je collega je smeekt om haar te helpen die belangrijke deadline te halen, wat doe je? Je helpt ze met liefde. En je hoopt dat als je dit voor hen doet, het goed met hen gaat, ze weten dat ze op jou kunnen bouwen en je hoopt dat als jij hen eens iets vraagt, ze hetzelfde voor jou terugdoen. Het siert je, jij bent de persoon waarop gerekend kan worden. Maar zelf loop je leger en leger. Je voelt steeds minder energie en je merkt dat je je minder kunt focussen. Wat verlang je naar tijd voor jezelf! Al is het maar een klein moment waarop je niks hoeft, niks moet en gewoon even mag zijn met jezelf. Je eigen batterij weer een beetje opladen.

Maar hoe dan? Je wilt de mensen om je heen niet teleurstellen, je wilt niet zwak overkomen en helemaal niet egoïstisch zijn.


Stel je eens voor, wat als je op deze manier doorgaat? Wat als je voor iedereen om je heen klaar blijft staan en jezelf op plek 10 blijft zetten? Als je eigen energie steeds verder leegloopt en je je steeds slechter gaat voelen? Kan je dan nog de persoon zijn voor de mensen om je heen die je zo graag voor ze wilt zijn? Kan je dan nog voor ze klaarstaan en ze echt helpen? Waarschijnlijk niet hè?

Je kan niet alleen maar je energie aan anderen geven en niks doen om je eigen energie en batterij op te laden. Dan loop je leeg. Je hebt het nodig om voor jezelf te zorgen, tijd voor jezelf te nemen en om jezelf een prioriteit te maken. Je mag je diep van binnen goed voelen. Vanuit deze energie kun je er juist zijn voor de mensen waar je er zo graag voor wilt zijn. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen! Het is nodig!


Hoe? Hieronder drie tips die je gaan helpen:

  • Als iemand iets van je vraagt, sta even stil bij jezelf: kan ik deze persoon vanuit liefde voor de ander en vanuit liefde voor mezelf helpen? Of doe ik het puur om de ander te helpen en kost het mij vooral energie? Kan ik ja zeggen tegen mezelf?

  • Vraag jezelf regelmatig: wat heb ik nodig om me goed te voelen?

  • Kies 1 moment per dag die je volledig voor en met jezelf doorbrengt. Deze afspraak staat! En als iemand iets van je vraagt, je hebt al een afspraak staan 😉. En dit kunnen ook kleine dingen zijn zoals het opdrinken van je bakje thee of koffie.

Gun het jezelf om je eigen energie en je eigen gevoel net zo belangrijk te maken als die van de mensen om je heen! En zoals met alles wat je niet gewend bent, het kan in het begin ongemakkelijk en onnatuurlijk voelen. Dat hoort erbij. Je doet iets wat je totaal niet bent gewend. Dus laat dit gevoel er zijn en merk op hoe het steeds beter gaat voelen als je vaker voor jezelf kiest.


Wil je dieper duiken in hoe je grenzen stelt die bij jou passen? Eind juli 2022 geef ik een training hierover in Sneek.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

Contact

Tel: 06 29594987

  • Instagram
Post: Contact
bottom of page